Még több ötlet az okos pénzügyi döntésekért!

Hiteles Közösség

Hiteles Közösség

Hitel előminősítés - előnyök és hátrányok

2022. február 07. - KissNikolett

pexels-alena-darmel-7641863.jpg

A lakásvásárlás hosszú folyamat, és gyakran a jelzáloghitel előminősítésével kezdődik. Az előminősítés egy lépéssel hátrább van, mint az előzetes bírálat, de megvannak a maga előnyei. Íme, miről szól a hitel előminősítés, és miért érdemes ezt kölcsönigénylés előtt kérned.

Mi az a hitel előminősítés?

A hitel előminősítés annak az előrejelzése, hogy a kölcsönfelvevő jövedelme és egyéb alapvető élethelyzete alapján mekkora hitelösszegre lehet jogosult. Az előminősítési folyamat egyszerűbb, mint az előzetes bírálati folyamat, hiszen ez általában telefonhívással vagy online dokumentumok elküldésével elvégezhető.

Mivel az előminősítés egyszerűen azt jelzi, hogy a hitel szempontjából mit engedhetsz meg magadnak, így nem igényel hivatalos dokumentációt. Mindaddig, amíg a hitelek és pénzügyeid nagyjából változatlanok maradnak (pl. a kamat nem emelkedik nagyobb mértékben), az előminősítésnek továbbra is reális is képet ad arról, hogy mit engedhetsz meg magadnak. 

A hitel előminősítés előnyei

  1. Képbe kerülsz a jövedelem terhelhetőségeddel kapcsolatban

Az előminősítési folyamat egyik előnye, hogy kapsz általános képet arról, hogy mit engedhetsz meg magadnak, mielőtt lakást vásárolnál.

Néha a lakásvásárlók irreálisan túlértékelik egy adott ingatlan árát, mivel az interneten számtalan valós és kevésbé valós információ kering a témában. Ha jól tudod, hogy mi az, amit reálisan érdemes kifizetni egy lakásért, az segíthet abban, hogy olyan ingatlanokra összpontosíts, amelyek reálisan megfelelnek költségvetési vágyaidnak vagy korlátaidnak.

Ha megérted, hogy mennyi pénzre van szükséged, beleértve az önerőt és az egyéb járulékos költségeket, akkor könnyebben kezelheted kiadásaidat, és az segít kidolgozni egy olyan irányt, amellyel elérheted az ingatlanhoz kapcsolódó céljaidat.

  1. Erősebb tárgyalási pozícióba kerülsz egy ingatlanvásárláskor

Az előminősítés jobb tárgyalási pozícióba helyez az eladóval szemben, bár manapság az előzetes hitelbírálat sokkal nagyobb súllyal bír. 

Ennek ellenére az előminősítés segíthet tudatosítani az eladóban, hogy a vételi szándékod komoly.

Nem ritka ezen a piacon, hogy az eladók és ingatlanosok ragaszkodnak ahhoz, hogy megnézzenek egy előzetes bírálatról szóló levelet, mielőtt még megmutatnák neked az otthont.

  1. Még több lehetőség nyílik meg előtted

Noha az előminősítés nem annyira hivatalos, mint az előzetes bírálat eredménye, mégis lehetőséget ad az ügyfeleknek arra, hogy elegendő információt nyújtsanak a banknak a bevételeikről és kiadásaikról.

Az is lehet, hogy kevesebb önerővel tudsz vásárolni, mint ahogy azt előre gondoltad. A lehetőségek megértése segít jobb döntéseket hozni az ingatlan keresésekor.

A hitel előminősítés hátránya

Nincs 100% garancia

A legtöbb bank az előminősítést az ügyfél élethelyzetének és jelenlegi jövedelmének előzetes áttekintésével kezdi a folyamatokat, amelynek célja, hogy a hiteligénylő tisztában legyen a lehetőségeivel. Más szavakkal, az előminősítés nem jelenti azt, hogy garantáltan kölcsönhöz is jutsz. Valójában a hitel előminősítési nem jelent 100%-os bírálati eredményt, a tényleges pozitív jóváhagyást számos egyéb tényező is befolyásolja, mint például az ingatlan műszaki állapota vagy elhelyezkedése.

Mi történik egy pozitív hitel előminősítés után?

Ha a hitel előminősítés pozitív, akkor a következő lépések várnak még rád:

  • Hitel előminősítés
  • Ingatlanközvetítői segítség és lakáskeresés
  • Hitelajánlat és feltételek átbeszélése
  • Adásvételi szerződés megkötése
  • A hitel befogadása és értékbecslés megrendelése
  • Pozitív bírálat és szerződéskötés
  • A hitel összeg kifolyósítása

A hitel előminősítés az ingatlanvásárlás első lépését jelenti. Ez alapján a bank betekintést nyújt a jelenlegi élethelyzetedbe, jövedelmi adataidba és meglévő hiteleidbe. Így megfelelő és biztonságos döntést tud azzal kapcsolatban hozni, hogy jogosult leszel-e egy hitelre vagy sem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kissnikolett.blog.hu/api/trackback/id/tr8217276256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása