Még több ötlet az okos pénzügyi döntésekért!

Hiteles Közösség

Hiteles Közösség

Hogyan spórold meg az önerőre valót 2022-ben?

2021. december 07. - KissNikolett

ave-calvar-mhciwawpdtg-unsplash.jpg

Valószínű, hogy határoztál már meg bizonyos célokat az új évre, és ezek közé tartozhat a lakásvásárlás is. De ehhez készpénzre lesz szükséged, hiszen az adásvételkor előleget és önerőt kell letenned az asztalra.

Magyarországon jelzáloghitel igénylésekor legalább az ingatlan vételi árának 20%-ára van szükséged megtakarításként, bár vannak olyan megoldások, amihez nem kell feltétlen készpénzzel rendelkezned, például ilyen a pótfedezet bevonása. Ha pedig nincs minimum 20% önerőd a lakáshitel indításakor, akkor banki segítséggel nem tudsz majd ingatlant vásárolni. Ezt a helyzetet szem előtt tartva három tippet adok arra, miként spórolj a saját részre 2022-ben.

  1. Gondold át, mekkora önerőre van szükséged

A cél az, hogy hogy minimum 20% önerőt takaríts meg az ingatlan megvásárlásához. De egy dolgot tudnod kell, a lakások eladási ára jelenleg az egekben van, és ezek az összegek valószínűleg ugyanilyen magasak is maradnak 2022-ben. Ennek a 20%-nak az elérése azt jelenti, hogy még több erőfeszítést kell tenned ahhoz, hogy a lakáshitelhez szükséges önerőt előteremtds saját részként.

Ahhoz, hogy fókuszált maradj ezzel kapcsolatban, nézz szét néhány olyan környéken, ahol szívesen élnél, és vizsgáld meg, valójában mennyiért is kelnek el ott a lakások. Így pontosabb képed lesz arról, hogy mennyi pénzre van szükséged az önerőhöz.

  1. Módosítsd a költségvetésed, hogy még több pénzt meg tudj spórolni

Ha 2022-ben a fő célod, hogy ingatlanvásárlásra spórolj, akkor előfordulhat, hogy ennek érdekében módosítanod kell a már meglévő költségvetésedet. Vess egy pillantást a különböző kiadásaidra, és nézd meg, hol lehet még rajta csökkenteni. Ha általában havi 50 000 forintot költessz szórakozásra és éttermekre, akkor ennek a számnak a megfelezésével 300 000 forint plusz pénzt takaríthatsz meg 2022 végére.

  1. Növeld bevételedet egy mellékállással 

Előfordulhat, hogy a költségvetésed kiadásainak csökkentésével annyit érsz el, hogy a szükséges önerő csak egy részét sikerül összespórolnod új otthonodra, különösen a mai ingatlanárak mellett. Éppen ezért érdemes megfontolni, hogy a fő munkád mellé -, ha időd és energiád engedi – plusz munkát vállalj.

Ha nem vagy biztos abban, pontosan, miként érd el az újévre kitűzött dolgaidat, gondold át az ütemterved, valamint a bevételi célodat. Ha nincs sok kapacitásod egy másodállásra, akkor valószínűleg rugalmasabb elfoglaltságot kell találnod, mint például egy otthonról végezhető adminisztrációs munka.

Nem könnyű az önerőt előteremteni egy lakásra – különösen akkor, amikor a lakásárak szárnyalnak. De ha folyamatosan kutatsz, előtérbe helyezed a megtakarításaidat, és másodállással növeled bevételeidet, akkor 2022-ben sikerülhet elérned a kitűzött célt, és hamarosan élvezheted a lakástulajdonosi lét minden előnyét.

Fontos: a kamatok a jelen gazdasági helyzetben szép lassan elkezdtek emelkedni. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy még ma megtedd a szükséges lépéseket, akár úgy, hogy lecsökkented fennálló adóságaidat, akár úgy, hogy tudatosan felkészülsz egy új lakás megvásárlására.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kissnikolett.blog.hu/api/trackback/id/tr3316776344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása