Még több ötlet az okos pénzügyi döntésekért!

Hiteles Közösség

Hiteles Közösség

7 kérdés, amit tegyél fel magadnak, mielőtt ingatlant vásárolsz

2021. december 14. - KissNikolett

pexels-ketut-subiyanto-4246007.jpg

Egy ingatlan megvásárlása az egyik legfontosabb pénzügyi tranzakció, amivel találkozol. Ha időt szánsz néhány kiemelt kérdés megválaszolására, akkor biztos lehetsz abban, hogy készen állsz-e a vásárlásra, és azt is megtudhatod, hogy a nagy lépés előtt milyen feltételekre, megtakarításra van szükséged. Fontold meg ezeket a szempontokat, mielőtt belevágsz.

  1. Miért szeretnél ingatlant vásárolni?

Győződj meg arról, hogy lakásvásárlásod okai életszerűek. A legfrissebb adatok azt mutatják, sok ezer lakástulajdonos utólag megbánja, hogy megvásárolta otthonát.

Például, egy 2019-es amerikai jelentés szerint a fiatalok 51%-a megbánta, hogy ingatlant vásárolt. Leginkább azért, mert kedvezőtlen lakáshitelt választottak, túl magas kamattal és törlesztőrészlettel, illetve hatalmas és váratlan karbantartási költségekkel találták szembe magukat.

Ezért fontos jól ismerned magad és a céljaidat, járd jól körbe a „miérteket”, hogy megalapozott döntést tudj hozni. Ha például azért veszel ingatlant, mert úgy gondolod, hogy olcsóbb lesz, mint bérelni, akkor érdemes lehet újra gondolnod ezt az érvet, mivel ez nem minden esetben van így.

  1. Meddig szeretnél az adott környéken élni? 

A kérdésre adott választ sokféle váratlan élethelyzet vagy körülményei megváltoztathatja. Ideális esetben azonban átlagosan legalább három-öt évre érdemes tervezni, mielőtt valaki újra elköltözne. Általában ennyi idő alatt mondható megtérülőnek egy jelzáloghitel.

Ha már tudod előre, hogy elköltözöl máshova, vagy például egy éven belül nagyobb lakást szeretnél vásárolni, akkor érdemesebb kivárni a meglévőben. Így az átmeneti idő alatt nagyobb összeget is meg tudsz takarítani az önerőre, amivel már könnyebben lecserélheted régi ingatlanodat.

  1. Mit engedhetsz meg magadnak?

Mielőtt az ingatlanvásárlás mellett döntenél, győződj meg arról, hogy megengedhetsz-e egy saját lakást magadnak. Fontos, hogy hitelfelvételnél a jövedelmed megfelelő arányban legyen terhelhető, és az, hogy minden oldalról megfelelj a banki szabályoknak. 

  1. Van-e megbízható ingatlanosod?

Ha van egy jó ingatlanosod, azzal nagyon sok mindent leegyszerűsíthetsz, így zökkenőmentessé teszed a lakásvásárlás lebonyolítását. Egy jó szakember pontosan felméri igényeidet és vágyaidat, és mivel jól ismeri a helyi ingatlanpiaci viszonyokat, így biztos lehetsz benne, hogy jó ajánlatot fogsz kapni.

  1. Milyen hitelkonstrukciót igényelj?

Elsősorban vedd figyelembe a kölcsön hosszát. Választhatsz 10, 15, 20 vagy akár 30 éves futamidejű lakáshitelt is. Minél hosszabb futamidő mellett döntesz, annál alacsonyabb lesz a havi törlesztőrészleted, viszont annál több kamatot kell visszafizetned a kölcsön futamideje alatt.

Érdemes hitelezési szakértővel átnézned a különböző banki ajánlatokat, hogy biztos lehess abban, a számodra legjobb konstrukciót kaptad meg.

  1. Az ingatlan megfelel a banki feltételeknek?

Vásárlás előtt győződj meg arról, hogy a lakás megfelel-e a banki fedezetértékelési szabályoknak. Ezzel a lépéssel rengeteg kellemetlenségtől óvhatod meg magadat, pl. egy újabb feltérképezéstől vagy nagyobb karbantartási költségektől.

Megéri egy alapos előzetes értékbecslést kérni, mert ez segíthet kideríteni, hogy kell-e valami nagyobb munkálatra beruháznod, illetve egy átfogó képet kapsz arról, hogy megéri-e egyáltalán egy hitelbe fedezetként bevonni.

  1. Valóban készen állsz arra, hogy lakástulajdonos legyél?

Ha már lakástulajdonos vagy, akkor biztos téged is számos kellemetlenség ért, amikor a hűtő tönkrement, beáztál, vagy sos kéményt kellett tisztíttatni. 

Győződj meg arról is, hogy megengedhetsz-e magadnak hasonló váratlan kiadásokat, illetve nem árt, ha a lakásbiztosításodat is átnézeted, hogy igazán testreszabott biztonsági megoldásokkal rendelkezz.

Sose kapkodd el a döntésed, mindig gondold át a fenti kérdéseket, mert, ha valamiben bizonytalan vagy, akkor még valószínű nem készültél fel fejben és lélekben egy saját ingatlanra.

A bejegyzés trackback címe:

https://kissnikolett.blog.hu/api/trackback/id/tr1116783672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2021.12.16. 06:28:41

Van-e megbízható ingatlanosod?

Mutass ilyet, mind egy ingyenélő, nulla munkával leveszi a sápot.

Andy73 2021.12.16. 09:39:39

@Burgermeister: ez is egy szakma, kereslet- kínálat alapon.

blaubner 2021.12.16. 12:19:39

az mit jelent, hogy átlagosan 3-5 év alatt térül meg egy jelzáloghitel? (2. pont)

a 4. pont tényleg elég meredek, biztos, hogy ez a magyar gyakorlatot tükrözi? ez a poszt - úgy látom - elsősorban az első lakásukat megvásárolni akaró fiataloknak szól, és szerintem pont ők vannak a legjobban kiszolgáltatva az elsősorban saját érdekeik alapján dolgozó ingatlanosoknak. pl. az ingatlanközvetítő magyarországon az eladótól kapja a jutalékot, így nem látom, hogy miért a vevő érdekeit és céljait tartaná szem előtt?

Andy73 2021.12.16. 17:43:29

@blaubner: Az ingatlanközvetítők sokkszor megosztoznak a jutalékon. Ha a vevőnek is van ingatlanosa, akkor az előzetesen fel tudja mérni, hogy megbízható-e a hirdetés és az intgatlan.
süti beállítások módosítása