Még több ötlet az okos pénzügyi döntésekért!

Hiteles Közösség

Hiteles Közösség

Így duplázz a CSOK-al 2022-ben

2022. január 13. - KissNikolett

omar-lopez-_h1zmuzwp9w-unsplash.jpg

2021. december 27-én megjelent kormányrendelet alapján módosultak egyes lakástámogatások feltételei, amelyek érintik a CSOK-ot és az otthonfelújítási támogatást is.

  1. Megelőlegező kölcsön felvétele másodjára 

A CSOK-ot egyaránt igénybe veheted meglévő és vállalt gyermek után is. Ez utóbbi szokás megelőlegező kölcsönnek is hívni.

Ebben az esetben, kizárólag fiatal házasok adhatják be az igénylést. Ami a CSOK-nál konkrétan azt jelenti, hogy az igénylés benyújtásakor a házaspár egyik tagja nem lehet több, mint 40 éves.

Ezt a konstrukciót különböző lakáscélok esetén többször is meg lehet igényelni, ám 2022. január 1-től kibővült egy új feltétellel.

Ez alapján egy család akkor kaphat másodjára is támogatást vállalt gyermek után, ha az első igénylést követően a gyermek megszületett. Illetve, ha a vállalt gyermek nem jött világra, és a kifolyósított támogatást a szülők maradéktalanul visszafizették.

Vagyis:

Abban az esetben, ha 2 gyermeket vállaltak eredetileg egy új ingatlan megvásárlásához, ahol a CSOK összege 2,6 millió forint. de csak az egyik gyermek született meg, akkor összesen 600 000 Ft, ami vissza nem térítendő rész. A maradék 2 millió forintot viszont vissza kell fizetni büntető kamattal növelten ahhoz, hogy a támogatást újra tudják igényelni. 

  1. A munkálatok befejezéséig ugyanarra a célra másodjára is járhat támogatás

Építkezés, bővítés és korszerűsítés (Falusik CSOK-nál) esetén ugyanarra a célra szintén fel lehet venni másodjára is a kedvezményt.

Abban az esetben érvényes, ha az igénylők az eredeti támogatási igényhez képest több gyermeket szeretnének vállalni, és a munkálatok még nem fejeződtek be.

Azaz:

  • Az eredeti igénylést követően újabb gyermek születik.
  • A házaspár újabb gyermeket vállalna.

Ami fontos, hogy az elkezdett eredeti munkálatok még nem fejeződhetnek be. Így a költségvetést ilyenkor szükséges megemelni az újabb támogatás összegével, és az új költségvetést a banknak is jóvá kell hagynia. 

Amire érdemes odafigyelni, hogy a plusz gyermek vállalásával bizonyos ingatlanra vonatkozó feltételek is változhatnak, mint az elvárt hasznos alapterület. Illetve a TB jogviszony hosszában is lehet változás, amit az eredeti kérelem benyújtásának idejére fogják vizsgálni.

A második CSOK összegének meghatározásakor az eredeti kedvezményt is figyelembe veszik. A duplázáskor megnézik, hogy jelenleg mekkora összegre jogosult a család gyermek számtól függően, és abból a már korábban felvett támogatást levonják. (+ha korábban már azt utólagos 400 000 Ft CSOK is igénybe lett véve, akkor azt is levonják) 

Azaz:

Egy család építkezéskor 2 gyermekre megigényelte a 2,6 millió forintos CSOK-ot, és munkálatok közben elhatározzák, hogy vállalnak még egy harmadikat, akkor összesen 7,4 millió lesznek alkalmasok. A három gyermek után járó 10 millióból kivonják a felvett 2,6 milliót, ahol szintén módosítani kell a költségvetésen.

A fenti szabályok január 1-jétől léptek életbe, és jó hír, hogy a korábban igényelt CSOK esetén is lehetőség van az új lehetőségeket kihasználni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kissnikolett.blog.hu/api/trackback/id/tr3116812434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása