Még több ötlet az okos pénzügyi döntésekért!

Hiteles Közösség

Hiteles Közösség

Albérlet vs. saját ingatlan: melyik éri meg jobban?

2021. december 05. - KissNikolett

jeshoots-com--2vd8lihdnw-unsplash.jpg

Eldönteni, hogy egy ingatlant kibérelj vagy megvásárolj, számos olyan dologtól függ, amit a jelenlegi élethelyzeted befolyásol. Ahhoz, hogy meghatározd, pontosan melyik a kedvezőbb számodra, vizsgáld meg, milyen havi költségeid, megtakarításod, és jövőbeni céljaid vannak.

Vajon olcsóbb bérelni, mint vásárolni? Attól függ.

Függetlenül attól, hogy régóta álmodozol egy saját ingatlanról, vagy folyamatosan azt figyeled, hol kérnek kevesebb összeget egy albérletért, most itt az idő, hogy elhatározd magad, készen állsz arra, hogy együtt megnézzük ez milyen pénzügyi előnnyel vagy hátránnyal jár számodra.

Kiválasztani a legjobb megoldást, sokkal összetettebb feladat, mint pusztán összehasonlítani, hogy egy bérleti díj vagy egy hiteltörlesztés jelent-e nagyobb havi kiadást. Egy ingatlan megvásárlása pénzügyi szempontból jelentős és hosszú távú elköteleződést jelent.

Nem vagy biztos benne, pontosan hol is kezd? Összegyűjtöttem néhány fontosabb dolgot, amit feltétlen fontolj meg, mielőtt eldöntenéd lakást bérelsz vagy vásárolsz.

Bérlés vs. Vásárlás: Milyen ingatlant engedhetsz meg magadnak?

Mielőtt végleg elhatároznád magad a bérlés vagy vásárlás mellett, gondolj arra, milyen pénzügyi helyzetben vagy jelenleg. Vagyis, rendelkezel-e megfelelő megtakarítással, hogy az önerőt, az egyéb járulékos költségeket, és a havi törlesztőt hosszabb távon is vállalni tudd?

A kérdés megválaszolásához, akár nézz meg bonyolultabb tényezőket is, mint a meglévő tartozásaid (ha van), albérleti díjak a környékeden. Gondold át, milyen lakhatási költségeid vannak, hogyan fizeted ki a jelzáloghitelt, a kiszemelt ingatlan évek után is tartja-e majd az árát. Ha már jövőbeni lakástulajdonosként nézel magadra, akkor ez most egy jó alkalom arra, hogy a pénzügyeidet leellenőrizd, és eldöntsd, készen állsz-e a lakásvásárlásra. 

Határozd meg a költségvetésed 

Ha lakást vásárolsz hitel segítségével, mindig szükséged van egy kisebb saját pénzösszegre. Míg egyes hitelek 20%-os önerővel kerülnek finanszírozásra, számos esetben előfordul – az ingatlan fekvése vagy műszaki állapota miatt -, hogy ez akár 30-40%-ra is megemelkedhet.

Az ingatlan teljes vételárának kifizetése mellett számolnod kell egyéb járulékos költségekkel is. Ilyen az ügyvédi költség (1-2%), tulajdoni lap és térképmásolat díja, közjegyzői díj vagy a vagyonszerzési illeték (2-4%).

Számítsd ki meddig terhelhető a jövedelmed

Az ingatlan megvásárlása előtt minden esetben kérj előzetes minősítést, hogy meg tudd pontosan mekkora kölcsönre vagy jogosult. Itt az igazolt jövedelmed 50%-át veszik alapul, melyből a meglévő törlesztőészleteket kivonják. Így, illetve egyéb élethelyzetii tényezőket figyelembe véve határozzák meg, melyek azok a hitelfelvételi keretek, ami között mozoghatsz. 

Mielőtt megvásárolnád az ingatlant, gondolj arra, hogy marad-e elég pénzed a megtakarítási számládon egy vészhelyzet megoldására. Egy ilyen megtakarítás, akár egy pénzügyi védőháló, segít a hirtelen felmerülő költségek fedezésében, mint például nem tervezett orvosi költségek, vagy egy tönkrement autó.

Szakértők szerint, nagyjából egy 3-6 hónapos vésztartalékkal legalább érdemes rendelkezni. Jelzáloghitel felvételekor, ha egy váratlan esemény gyökerestől felforgatja a pénzügyi életedet, akkor a törlesztőrészletek fizetése is veszélybe kerülhet. 

Becsüld meg, milyen költségei vannak egy ingatlan fenntartásának

Az egyik olyan kiadás, amivel minden lakástulajdonos szembesül, azok az alapvető fenntartási költségek, mint a víz-, villany-, gázszámlák. Amennyiben az ingatlant bérled, akkor a lakásban önhibádon kívül történő károk (csőtörés, sérült tető stb.), általában nem a te felelősséged. De amikor a helyzet megfordul, és te leszel tulajdonosi pozícióban, ezek a karbantartási költségek a te pénztárcádat fogják megterhelni.

Bár ezek a fenntartási költségek általánosnak nevezhetők, mindenképp számolj utánuk, mielőtt eldöntenéd, bérelsz vagy vásárolsz. 

Mennyi ideig akarsz egyhelyben maradni?

Ha vacillálsz a bérleti díj és a törlesztőrészlet között, akkor még egy dolgot fontolj meg, mennyi ideig szeretnél maradni ott, ahol az ingatlanvásárlást tervezed.

Egy ingatlan megvásárlása hosszú távú elkötelezettség, ami azt jelenti, hogy nem feltétlen éri meg belevágni, ha rövid távon tervezel maradni. A lakásvásárlásnak akkor van értelme, ha valahol letelepedsz több évre. Viszont, ha rugalmasabb megoldásra vágysz, egyelőre nem akarsz kötöttségeket, akkor valószínűleg a bérlés jobb megoldás neked.  

Tanácsaimmal növelheted a hiteligénylési esélyeidet. Mivel egészítenéd még ki a listát? Írd meg nekem!

A bejegyzés trackback címe:

https://kissnikolett.blog.hu/api/trackback/id/tr6016774284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.12.06. 05:19:44

Bérelni lakóingatlant sosem "éri meg", az csak egy kényszer.Illetve van az az élethelyzet, hogy nem tudsz, vagy (még) nem akarsz vásárolni valamiért, mert még nem lakhatsz ott, ahol szeretnél, nincs pénzed, nem kapsz hitelt, fiatal vagy és a lelked még olyan, mint a börtönből szabadult sas :D , stb...Ilyen esetben nyilván nem marad más, mint a bérlés.
De hogy pl 50 évig valaki béreljen és utána aszondja, hogy ez hű, de mennyire megérte neki, na olyan egészen biztosan nincs.

murray 2021.12.06. 05:56:36

Az a fiatal akinek ma nincs itthon lakása sos menjen külföldre. Ne nyomorodjatok meg egy redva 30 milliós panellakásért egy életre a hitellel. Még 10et se érnek ezek, tudom. Nincs értelme itt semminek.

apro_marosan_petergabor 2021.12.06. 06:22:13

Albérlet?
Ilyen nincsen. Bérlakás, bérlés, bérlő, tulajdonos - ezek a helyes kifejezések.

CyberPunK 2021.12.06. 07:18:53

"Egy ingatlan megvásárlása pénzügyi szempontból jelentős és hosszú távú elköteleződést jelent."

Mert albérletben lakni nem, onnan mosolyogva lehet menni a híd alá, igaz?

"Vagyis, rendelkezel-e megfelelő megtakarítással, hogy az önerőt, az egyéb járulékos költségeket, és a havi törlesztőt hosszabb távon is vállalni tudd?"

Az albérlet díját nem kell vállalni hosszabb távon? Ráadásul mint ismeretlen érték (hitel legalább lehet fix kamatozású)?

"De amikor a helyzet megfordul, és te leszel tulajdonosi pozícióban, ezek a karbantartási költségek a te pénztárcádat fogják megterhelni."

Társasháznál erre találták ki a közös költséget. Családi háznál neccesebb ez igaz.

"A lakásvásárlásnak akkor van értelme, ha valahol letelepedsz több évre. Viszont, ha rugalmasabb megoldásra vágysz, egyelőre nem akarsz kötöttségeket, akkor valószínűleg a bérlés jobb megoldás neked."

Marhaság. Attól még, hogy tulajdonos vagy még kiadhatod a lakásodat, és ezzel befinanszírozod a saját albérletedet.

Ez elég gyengére sikerült...

Vaszilics Fedor Emánuel 2021.12.06. 07:36:46

@apro_marosan_petergabor: De van, csak szinte mindenki helytelenül használja.
Ha a tulajdonostól bérelsz egy lakást akkor valóban nem albérlő vagy, hanem bérlő. De ha te mint bérlő adod bérbe az ingatlant valakinek, akkor ő már albérlő. Ezt viszont a legtöbben nem tudják, és a bérlőt is albérlőnek nevezik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.06. 08:07:08

A bérlakás sose jó megoldás, csak ideiglenes helyzetekre alkalmas.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.06. 08:07:57

@apro_marosan_petergabor:

Magyarul "albérlet" = bérlakás. A szó eredeti jelentésében ma szinte sose használatos.

Motorogre 2021.12.06. 08:49:52

Ne cikizzétek - ez a poszt a poszterina önreklámja - menjünk hozzá tanácsadásra.
A poszt alapján én nem tenném, de gondolat-ébresztőnek megjárja. Bár ma nagyon kevés fiatal gondolkozhat egy 200 nm-es (3:25-nél hallható) első önálló lakásról.
Amit a hölgy tanácsként adhat: bármely banki hitelügyintéző pontosabban elmondja. Javaslom hogy először a szüleiddel stb. beszéld meg a terveidet, utána pedig irány egy bank, banki hitelközvetítő.

KissNikolett 2021.12.06. 08:52:30

@geegee: Köszi a visszajelzést :) Rengeteg különféle élethelyzetet írsz le, pontosan ennyire sokfélék is vagyunk. Számos motivációja lehet az embereknek arra, hogy miért vásárolnak ingatlant, vagy miért bérelnek. Magyarországon elég elterjedt még mindig , hogy tulajdonosi jogviszonyba kerüljünk legyen az autó, ingatlan stb. Ezt egy jó szokásnak tartom, de ettől függetlenül a világ változik, amihez alkalmazkodnunk el. Minden éremnek két oldala van, a maga előnyeivel és hátrányaival együtt.

Andy73 2021.12.06. 08:57:06

Általában azok bérelnek ma ingatlant, akik nem tudnak lakást venni, részletre sem, mert hiányzik pl. az önrész. Jellemzően többen bérelnek egy lakást, így megoszlanak a költségek. Ha valakinek van annyi pénze, hogy saját ingatlant vegyen, akkor őrültség lenne bérleti díjra költeni azt a pénzt, amit a saját tulajdonara is tudna.

KissNikolett 2021.12.06. 08:58:03

@murray: Köszi a visszajelzést :) Sajnálom, hogy ennyire negatívan látod az itthoni helyzetet. Tény, hogy az ingatlanárak az egekben vannak, és a folyamatos banki kamatemelkedés sem tesz jót a lakáspiacnak, de ettől függetlenül ezt hazai viszonylatban is lehet hatékonyan és tudatosan csinálni. Nekem van külföldön dolgozó ügyfelem, aki évente, kétévente befektet egy kisebb lakásba, amit felújít és kiad. Ez is egy opció, ezért nem győzöm hangsúlyozni, mindig minden az adott személy jelenlegi élethelyzetétől és a jövőbeni céljaitól függ.

KissNikolett 2021.12.06. 08:58:38

@apro_marosan_petergabor: Köszi az értékes kiegészítést :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.06. 08:59:33

A liberálisok, a nyugat évek óta küzdenek a lakástulajdon ellen, az emberekből bérlakás-rabszolgákat akarnak csinálni.

Soros gazda és haverjai New Yorkban máig idegrohamot kapnak attól, hogy 30 évnyi bérlakás-propaganda ellenére az emberek Kelet-Európában SAJÁT lakást akarnak, s máig igen magas a saját lakásban élők aránya.

A filantrógerek manapság a fiatalokat veszik célba, próbálják őket agymosni, hogy legalább ők legyenek bérlakás-rabszolgák. De ez is sikertelen, a fiatalok 90 %-a se akar albérletben szenvedni.

Nagy kudarc ez Brüsszel számára. Ami jó hír. Hiszen ami rossz Brüszelnek, az jó a kisembernek.

Andy73 2021.12.06. 09:04:16

@murray: ugyanaz a panellakás nyugaton a többszörösebe kerül. Nem csak a fizetések magasabbak, hanem a lakhatás is többe kerül ott. Ettől függetlenül szerencsét lehet próbálni, hasznos tapasztalatokat lehet szerezni, és némi pénzt is félretehetsz, ha sporolsz.

Ekrü 2021.12.06. 09:04:46

@murray: Mert külföldön aztán kolbászból van a kerítés is,ott bezzeg nem kell bérleti díjat fizetni és egyhavi fizetésből házat vesz az ember,nem igaz? :)))))
Az igazság az ,hogy ha nincs egy keresett hiányszakmád,bizony ott kinn is nyomorogni fogsz,mert lehet ugyan ,hogy többet keresel a mosogatással,viszont a lakásbérlés és a megélhetés is többe kerül.A lakásvásárlásról meg nem is beszélve...Viszont cserébe még a szüleid sem tudnak segíteni neked.
A bérlés az egy zsákutca.Gyakorlatilag kifizeted ugyanazt a törlesztőrészletet,csak éppen soha nem lesz a tulajdonod. Azt ott állsz majd nyugdíjas korodra,hogy mehetsz az utcára...

Szakács Tanuló 2021.12.06. 09:07:40

Egy nagyon lényeges, szinte ügydöntő körülmény mérlegelése kimaradt a gondolatsorból: hol, hogyan és miből fogunk lakni, ha nyugdíjasok, vagy huzamosabban betegek leszünk? Az egész posztbeli gondolkodás mögött annak a feltételezése áll, hogy a döntést egy versenyképes, vagy legalábbis állandó jövedelemmel rendelkező hozza meg. Sajnos nem csak ilyenek vannak Magyarországon. Egy mai magyar átlag nyugdíjból, különösen egyedülállóként, nem igazán lehet bérelt ingatlant finanszírozni, olyat biztos nem, ami nyugdíjasként is élhető távolságra van az orvostól, boltoktól.
Az ingatlan ma Magyarországon az öngondoskodás része, minden hibájával és hátrányával együtt csökkenti a kiszolgáltatottságot, különösen akkor, amikor (már) nem vagyunk olyan erősek, mint fénykorunkban.

KissNikolett 2021.12.06. 09:13:19

@CyberPunK: Köszi a visszajelzést :) Egy saját tulajdonú ingatlant is el lehet veszíteni, mert, ha valaki hitel segítségével jutott hozzá, de sajnos bármilyen okból nem tudta azt fizetni, akkor egy idő után a bank átadja azt végrehajtásra, és a legrosszabb esetben el is veszik a tulajdonostól.

Való igaz, hogy az albérleti díjat is vállalni kell hosszú távon, viszont egy ingatlanvásárlás és hitelfelvétel egyrészt egyszeri járulákos költséggel jár (ügyvéd, közjegyző, illeték stb. ), másrészt a hitel törlesztését még mindig kedvezőbben be lehet állatína, mint egy havi bérleti költséget. (függ kamatperiódustól, futamidőtől, jövedelemtől)

A közös költség hasznos dolog, de azért nem fed le mindent. Egy lakás is tud amortizálódni egy idő után, és egy fürdőszoba - vagy egy konyha felújítása az ugyanúgy saját költség lesz, mint egy lakóház esetén.

A cikkben is utalok rá, de a videóben részletesebben is kifejtem azt, hogy azért, mert valaki nem tervez hosszú távra, akár befektetési céllal is vásárolhat. Sőt, meggyőződésem, hogy az ingatlan mindig jó biznisz, és nem feltétlen köti röghöz az embereket, hiszen számos módon felhszbálható, vagy lehet belőle passzív jövedelmet szerezni.

CyberPunK 2021.12.06. 09:19:55

@KissNikolett: "Egy saját tulajdonú ingatlant is el lehet veszíteni, mert, ha valaki hitel segítségével jutott hozzá, de sajnos bármilyen okból nem tudta azt fizetni, akkor egy idő után a bank átadja azt végrehajtásra, és a legrosszabb esetben el is veszik a tulajdonostól."

Azért ez nagyon nem így van, ez az utolsó lépés. Van raklap felszólítás, fizetéskönnyítés, most épp moratórium, és ezek után első körben még Te értékesítheted. Bérlésnél mi van, ha nem fizetsz akár csak egyszer is?

"viszont egy ingatlanvásárlás és hitelfelvétel egyrészt egyszeri járulákos költséggel jár"

Igen, ahogy a bérlésnél is, hiszen ott simán rádverheti a közjegyzői díjat a tulajdonos (anélkül meg nem költözünk albérletbe), van kaució (amit az esetek döntő részében lenyeli a bérbeadó) és ugye ezek a költségek ismétlődhetnek.

"A közös költség hasznos dolog, de azért nem fed le mindent. Egy lakás is tud amortizálódni egy idő után, és egy fürdőszoba - vagy egy konyha felújítása az ugyanúgy saját költség lesz, mint egy lakóház esetén."

Ez tény, de ez nem kötelező, mint egy tetőjavítás, vagy kazáncsere. Egy felújítás simán tolható, ez (extrém esetet leszámítva) csak egyéni igényszint.

Rubasov et. 2021.12.06. 09:36:29

@murray:

Valóban érdemes szerencsét próbálni és látni, tapasztalni mást is ami nem piros, fehér, zöld. Én is éltem nyugaton.
Viszont pont a lakhatás, na az egy horror az ittenihez képest. Egy nyugati nagyvárosban az egész világgal versenyzel egy lakásért, nem csak a hozzád hasonló anyagi helyzetben lévő honfitársaiddal. Kb. 1000 euró+rezsi a beugró + 3 havi kaució. Sok lakást már csak a neten hirdetnek meg és aki marja kapja. Még a közepesen drága lakásokat is lefglalják 1-2 perc alatt.
A vásárlást felejtsd el nyugaton. Az a helyieknek is luxus, mit gondolsz miért bérel a fritzeknek majd a fele egész élete során?

gyongyi70 2021.12.06. 09:36:53

@CyberPunK: Pontosan, és a lakáson belüli felújítás nem nagy dolog, sk simán megoldható.

apro_marosan_petergabor 2021.12.06. 09:38:29

@Vaszilics Fedor Emánuel:
A dolog lényege, hogy az esetek 99%-ban tulajdonostól bérelnek. Mégis a média jelentős része "albérletár" emelkedésről stb. cikkezik. Kommunista beidegződés.
A szakma szerencsére már kezdi jól haszálni a kifejezéseket.

Visceroid 2021.12.06. 09:54:42

@Szakács Tanuló: Ki kell költözni falura egy viskóba, ahol majd megtalálnak a kisebbségiek. Városba nem lehet, mert azt meg a külföldiek vásárolják fel, nekik az itteni árak aprópénz és Vityának hála még apróbb lesz.

Andy73 2021.12.06. 10:02:03

@KissNikolett: nem passzív jövedelem, hanem szolgáltatás. Sokat kell még tanulnod erről a témáról.

Andy73 2021.12.06. 10:02:33

@Andy73: mármint a bérbeadás.

CyberPunK 2021.12.06. 10:15:25

@Andy73: Dehogy az nagyon passzív jövedelemmé válhat. Ha rossz kiscsaládnak adod ki. :D

indanick 2021.12.06. 11:04:00

az albérlet csak szükségmegoldás. ha nem akarsz az adott környéken sokáig lakni elfogadható indok. De minden más szempontból célszerű törekedni a saját tulajdonra, mert 1: megtakarítás, 2: azonos színvonalú lakás bérleti díjánál olcsóbb a törlesztő

Rubasov et. 2021.12.06. 11:11:21

@indanick:

A banki hitellel csak látszólag leszel tulajdonos. De facto a bank bérlője vagy olyan feltételekkel, amelyeket ha egy magántulajdonos közölne veled, simán elküldenéd a 3.14csába miután bemostál neki kettőt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.06. 11:26:53

@Liba bizottság:

54 éves vagyok, tudom, emlékszem.

Ennek ellenére a nyelv egy ilyen valami: nem logikus.

Mára az "albérlet", "albérlő" MINDEN lakásbérlésre használatos, annak ellenére, hogy manapság igazi - a szó eredeti értelmetlen vett - albérlet szinte nem is létezik. Csak az üzleti ingatlanok bérlőit nem szokás albérlőknek nevezni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.06. 11:27:52

@Rubasov et.:

A bankhitel végeredménye jó esetben: tulaj leszel.

A bérlés végeredménye minden esetben: nem leszel tulaj.

indanick 2021.12.06. 11:33:27

@indanick:... persze az önrészt előre meg kell takarítani, vagy családtól kölcsönkérni. Az szívás, ha egyik se megy.
Viszont a hiteltörlesztő részlet 10-20 év múlva is ugyanannyi, mint az elején, azaz egyre kisebb terhet jelent. Ha az elején bírtad, később tudsz miből felújításra félretenni.
Aztán veregetheted a vállad nyugdíjasként, amikor az egész életében lakást bérlő másik nyugdíjast nézed, ahogy megágyaz a parkban. És vsz ő fizetett többet a lakhatásért amíg dolgozott, mert az ő bérleti díja 10-év alatt megduplázódott.
Persze ha annyit keresel, hogy a megtakarításaidból bármikor vehetnél de nem akarsz, akkor az más dolog, de egyébként nem értem azt, hogy miért sugallja a cikk, hogy kb mindegy mit választ az ember, bármelyik jó.

Rubasov et. 2021.12.06. 11:33:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A bankhitel esetén is óriási szerencse kell ahhoz, hogy a végén tulaj légy, és ne csöves a Blahán.
Gondolj bele, aki felvesz 20 évre 20-30-40 millát az az adott pillanatban bejövő reáljövedelmével számol. Ahhoz, hogy a vége tulajdonlás legyen arra van szükség, hogy az elkövetkezendő 20 évben a reáljövedelme legalább tartsa az értékét, azaz valaki garantálja neki, hogy minden évben kap egy (valós az ingatlanárakat is figyelembe vevő) infláció-és pénzromlást követő béremelést. Minek után erre értelemszerűen nincs és nem is lesz garancia, ez egy olyan orosz rulett amit 5 golyóval játszanak.

indanick 2021.12.06. 11:41:03

@Liba bizottság:
igen és az amerikai lakosság esetén is vsz így van.
Az a kérdés hol élnek pl a német nyugdíjasok? Ha többnyire saját lakásukban, akkor miért is nem korábban vették hitelre, hogy mielőbb ingyen lakjanak, vagy ha van annyi nyugdíjuk hogy halálukig bérelhessék, vajon nekünk is lesz annyi?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.06. 11:44:36

@Rubasov et.:

Mindegy. Van esély. Míg a bérlésnél örök bérlés a vége. Azaz ott esély sincs.

tpiski 2021.12.06. 11:46:11

@geegee: De van. Csak te nem vagy eleg tudatos es nem szamolsz egy csomo dologgal. Rengeteg elethelyzet van, amikor megeri berelni hosszutavon is, de te nem tudsz kimozdulni a sajatodbol.

inebhedj - szerintem 2021.12.06. 11:47:19

@geegee:

Épp ellenkezőleg, venni nem éri meg.

CyberPunK 2021.12.06. 11:52:32

@Rubasov et.: Ez hülyeség. Egyfelől negatív infláció errefelé még jó ideig nem lesz, azaz épp, hogy az aktuális tartozásod inflálódik el szépen. Mindezt egy olyan környezetben, ahol minden szakértő azt mondja, hogy az ingatlanárak esni biztos nem fognak. Háború esete se zavarjon, a hiperinfláció azonnal nullázza le a tartozást. Ellenben hitelnél ott van még a biztosítás is, ami megvéd téged és a családodat egy rokkantság vagy halál esetén. Bérléskor mivel véded be magad és a családodat?

tpiski 2021.12.06. 11:53:07

@CyberPunK: A valaszod sikerult eleg gyengere.

Az alberlet rugalmasabb, cserelgetheted oket problema nelkul. A sajat ingatlant nem lehet ilyen gyorsan es konnyen cserelgetni. Pont.

Ha nem maradsz legalabb 10 evig egy sajat ingatlanban, akkor a transzferkoltsegek elviszik a penzed es dragabb lesz lakni, mintha berelnel.

Es igy tovabb...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.06. 11:54:58

@Liba bizottság:

Ez tény. A magyar adósság rendszer szar. A hitelező túl van biztosítva a tv. által.

CyberPunK 2021.12.06. 11:57:15

@tpiski: Aham, mert itt olyan nagyok a távolságok. Karakószörcsög alsón igaz lehet, ha az ország másik felében kapsz állást, de akkor még mindig kitudod adni a sajátodat és bérelhetsz máshol. Azt meg tedd hozzá, hogy lehetsz faszányos helyen albérletben, de ha ott meg a tulaj rak ki, akkor meg ugyanott vagy.

Rubasov et. 2021.12.06. 12:04:59

@CyberPunK:

A hitel első főtörvénye: tartozás sosem inflálódik el, csak fel. Sokan benézik ezt. A törlesztő nem csak a tartozásból tevődik össze, van kezelési költség is, ahol nagyjából a csillagos ég a határ.
Van pár fixes ismerős. Na most ők már most többet fizetnek kezelési költség gyanánt mint magára a tartozásra.
De ha mindez nem lenne elég, ott van az egyoldalú szerződésmódosítás a bank részéről.
Ja hogy ez törvénytelen, meg illegális. Akkor pereld be a bankot, aminek egy egész ügyvéd és jogászhadsereg áll a rendelkezésére. Neked meg ott van a lyukas zsebed.

CyberPunK 2021.12.06. 12:22:00

@Rubasov et.: Nagyon nincs ez már így. A kezelési költség nevezetű játékot rég kiherélték, minősített hitelnél ilyen nem lehet. Lyukas zsebednél azért ott van még az MNB is, illetve meglepődnél, hogy a bankok mennyire más hangot ütnek meg, ha vita esetén nem te válaszolsz, hanem a jogi képviselőd (igen, tapasztalat).

CyberPunK 2021.12.06. 12:33:07

@Liba bizottság: De a volt szomszédomat speciel elég hamar kivágták, igaz oda a tulaj pár kétajtóssal jött.

Rubasov et. 2021.12.06. 12:46:16

@CyberPunK:

Ha neked lenne igazad, rég be kellett volna fagynia a hitelezésnek. Gondold végig, ha tartozások elinflálódnának, akkor a banknak nem érné meg hitelezni.
Viszont a hitelezés nem állt le, sőt a bankok kifejezetten bíztatnak rá. Ha nem érné meg nekik nem tennék hidd el.

Rubasov et. 2021.12.06. 12:52:34

@CyberPunK:

"illetve meglepődnél, hogy a bankok mennyire más hangot ütnek meg, ha vita esetén nem te válaszolsz, hanem a jogi képviselőd (igen, tapasztalat)."

A legtöbb hitelfelvevőnek pont nincs pénze arra, hogy ilyen esetben akárcsak az egyetemet kegyelemkettessel elvégző zugügyvédet megfizessen.
Én elhiszem, hogy Varga Judit esetében még a bank kér elnézést, ha a miniszterasszony késedelembe esik, de az egyszerű honpolgárnál ez nagyon nincs így.

erol 2021.12.06. 13:01:52

@Rubasov et.: "A bankhitel esetén is óriási szerencse kell ahhoz, hogy a végén tulaj légy, és ne csöves a Blahán."
"Ha neked lenne igazad, rég be kellett volna fagynia a hitelezésnek." Kinek lenne kedve hitelt felvenni, ha ez így lenne? De szerencsére nem így van, az emberek nagy része hitelből vesz ingatlant, a csövesek pedig egyéb okokból vannak a Blahán. Nekem mondjuk szerencsém volt és soha nem kellett hitel és van saját lakásom.

igazi hős 2021.12.06. 13:08:40

@Rubasov et.: A németek gond nélkül költöznek több száz kilométert egy jobb állásért. Ezt a munkatörvények és a sok bérlakás segíti. Ezért ők megtehetik, hogy különböző élet szakaszokban különböző lakásokban éljenek az aktuális igénynek megfelelően.

Rubasov et. 2021.12.06. 13:09:47

@erol:

A blahai csöves egy erős hasonlat, de ettől függetlenül sokan 5-10 éven belül jóval nehezebb anyagi helyzetbe kerülnek, mint ahonnan elindultak. És erre van a jóval nagyobb esély, nem arra, hogy boldog tulaj légy.
Megint csak ismételni tudom magam: ha a hitellel a hitelfelvevő járna jól a bankok csődbe mennének.
A bankok durván kaszálnak ezeken az ügyleteken, meg a többi nem lakás célú kölcsönön is.
És hogy miért "rohanják meg" az emberek a bankokat? Röviden: mert nem tanulnak. Én mindig addig nyújtózkodtam amíg a takaróm ért, fölösleges és drága dolgokra akkor sem költök, ha megtehetem.

CyberPunK 2021.12.06. 13:14:52

@Rubasov et.: Nekem egy tizesembe került (akkori havi törlesztő cc15%-a), mikor szerződésszegéssel vádoltak. egy válasz után elhalt a dolog...

Most szálltam ki egy fix hitelből 6 év után előtörlesztéssel. Egy forinttal nem lengett ki a törlesztőm a kezdetihez képest. De a nagy devizakálvária során se emelkedett a százalékom csak periódusváltáskor. De biztos úgy van ahogy mondod. Valami uzsorásnál esetleg.

Andy73 2021.12.06. 13:15:02

@indanick: nyilván üzleti érdeke fűződik hozzá a poszterinanak, hogy a lakásbérlest reklámozza. Manapság sok ingatlant, társasházat eleve azért építenek, hogy bérbe adják. Illetve annyira elszálltak az ingatlanárak, hogy sokszor az építtetőn maradnak a lakások, és ezért adják ki őket - többek között ilyen
közvetítőkön keresztül.

CyberPunK 2021.12.06. 13:21:51

@Rubasov et.: " Én mindig addig nyújtózkodtam amíg a takaróm ért,"

Nem vagy picit demagóg? De most komolyan, bérelsz vagy örökölt lakásban/házban élsz? Megvettem első lakásomat (15 éve) és most eladtam háromszor annyiért. Igen, kicsit megugrott a visszafiztett összeg a devizahitel miatt, de így se került a felébe se mostani értéken. Rossz üzlet volt, érzem már. :D

Andy73 2021.12.06. 13:24:09

@Liba bizottság: nyugodtan költözz albérletbe, és fizesd te mások hitelét. Akinek van pénze az önrészre, inkább a saját hitelét törleszti.

CyberPunK 2021.12.06. 13:25:38

@Liba bizottság: Jogilag nagyon sokat ér a közjegyzői okirat. A bíróságon.

Rubasov et. 2021.12.06. 13:26:51

@CyberPunK:

Almát almával, körtét körtével hasonlítunk össze. Ez amit írtál ez a másik nagy tévedés. Hiába adtad el a kecót 3x-os áron, ha venni is 3x annyiért tudsz ugyanott vagy.
Az anyagi helyzetem meg nem publikus.

indanick 2021.12.06. 13:33:38

@CyberPunK:
én úgy tudom, hogy a közjegyzői okirat pont arra jó, hogy nem kell bíróságra vinni az ügyet, ha szerződésszegés miatt kerül felmondásra a szerződés, hanem rögtön ki lehet lakoltatni bírósági határozat nélkül azaz felgyorsítja az eljárást.

CyberPunK 2021.12.06. 13:36:29

@Rubasov et.: Értem, szóval a parvonalról jössz ezzel a takaró dologgal. Így már minden világos.

Ez az ugyanott vagy meg hülyeség. Értékálló volt a pénzem.

CyberPunK 2021.12.06. 13:39:30

@indanick: @Liba bizottság: nem csak, vita esetén bérlőként is van egy hitelesített szerződésed. Azaz simán rendőrthívhatsz a tulajra is, ha kiakar dobni pár cimbivel csak úgy.

Rubasov et. 2021.12.06. 13:43:21

@CyberPunK:

"Ez az ugyanott vagy meg hülyeség. Értékálló volt a pénzem."

Azaz ugyanott vagy. Akkor nem lennél ugyanott, ha mondjuk 4x annyiért adod el, míg az ingatlanok "csak" 3x drágábbak.

CyberPunK 2021.12.06. 13:44:33

@Rubasov et.: Nem, a másik alternatíva a kiöntöm az ablakon albérletre.

CyberPunK 2021.12.06. 13:45:17

@Liba bizottság: A magyar jogrend tudtommal a pofára osztályzás tipikus esete. :(

indanick 2021.12.06. 14:23:35

@Rubasov et.:
a hitel megadhatja az életben azt, amit egyébként ugyanannyi munkával nem érhetsz el, pl saját lakást, ha nincs.

pl van 2 ember ugyanannyit keres
az egyik 100eFt -ért bérel ma egy lakást
és van 7M megtakarítása.

a másik ugyanilyen de inkább lakást venne 20M ért.
Mindketten 20 évig fognak ugyanolyan lakásban lakni.
És az a közös bennük, hogy nem tudnak félretenni több pénzt, elfogy hó végére a pénzük.

az infláció 2% 20éven keresztül, ennyivel emelkedik a bérlet ára is
20 év múlva:
az első 29 MFt-ot fizet ki, és a végén csak a 7MFt ja van, tegyük fel, hogy max csak értéktartó módon fektette be, és
az utolsó évben 146eFt ot fizet havonta a lakásért.

a másiknak van egy saját lakása, havonta 100at fizet a végén is, a köv hónaptól 0Ft-ot, ő összesen 26MFt-ot fizetett ugyanolyan lakásért.

ha a lakás akkor 30MFt-ot ér, akkor
több, mint 3x annyi a hitellel a megtakarítás, ezzel együtt az anyagi biztonság is.

nem a számok pontossága a lényeg, hanem az elv.

ha bajba kerülnek az első 2-3 évben, kétségtelen, hogy a lakást eladni és felszabadítani a megtakarítást nehezebb és veszteséggel jár.
Ezért a lakáshitel az első pár évben rizikósabb lehet,
de ahogy telik az idő az előny hamar átbillen a saját tulajdonban lévő nagyobb értékre.
Azaz ha pl az utolso évnél kerülnek bajba akkor a hiteles már kibekkeli valahogy a végéig havi 100 befizetéssel, ami 20év mulva annyi mintha ma 69eFt lenne a 2%inflácio miatt, és utána csak a rezsit kell fizetnie.

Persze mindenki addig nyújtózkodjon ameddig a takaró ér, de a pénzügyi lehetőségek kihasználása szerintem nem hiba, sőt.

Minél nagyobb az infláció annál nagyobb a különbség a hiteles megoldás javára és ő annál könnyebben is él/takarít meg a vége felé.

Szerintem félretenni lakásra csak addig lehet ésszerű míg az önrész nincs meg egy olyan hitelhez aminek a törlesztőrészlete nem nagyobb teher mint amit most is lakásra költ az ember.

indanick 2021.12.06. 14:27:06

@CyberPunK:
az aki hitelesített szerződéssel adja ki a lakását nem balkáni módszerekkel intézi az ügyeit :)

Nancsibacsi 2021.12.06. 14:32:03

Szerintem itt igazándiból nincs is kérdés - az emberek túlnyomó része nem azért él bérelt lakásban, mert nem AKAR venni egyet, hanem mert nem TUD. Ha a lehetőség megvan, akkor valószínűleg az lehet érv a lakásvásárlás ellen, hogy túl rövid ideig kell - mondjuk kevesebb mint N év. Ebben az esetben tényleg megérheti a bérlés, de egyébként nem.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy egy lakás vásárlás nem házasság - el is lehet adni. Igaz hogy ekkor a "tranzakciós költségeken" bukik az ember, de egy jól kiválasztott kategória váltással sokkal többet lehet nyerni. Egy kicsi panel értéke gyorsan változik, már egy nagy panel értéke is lassabban mozog, egy családi házé meg pláne - és ott van a legtöbb tér alkura. Az új építésű lakás 5 év múlva már nem új építésű, 10 múlva meg pláne - ezért befektetésnek nem jó. Vicces, de amortizáció pont a panelnél nincs, hiszen ott a már megtörtént a felújítások mértéke határozza meg az értéket - tehát ezek jobbak befektetésnek. Ill. a bérlők 90+ százaléka árérzékeny, tehát egy olcsó lakást sokkal könnyebb kiadni mint egy drágát.
Vásárlásnál az igazi kockázat az, hogy a könyék elértéktelenedik. Pl. ez fenyegeti jelenleg Budapestet - az emberek HO-ban dolgoznak, miért vennének Bp-n lakást amikor vidéken töredékébe kerül és ott is van net.

indanick 2021.12.06. 14:49:04

@Nancsibacsi:
BP elértéktelenedése elgondolkodtatott.
Ez a HO dolog szerinted nem fog visszaszorulni, ha elmúlik a vírushelyzet? (én komolyan bízom benne, hogy vagy kihal, vagy lesz rá valami amire azt mondják: ezt kapjátok be és minden ok)
Venni szerettem volna egy panelt befektetési céllal, de így átgondolom.

Andy73 2021.12.06. 16:39:33

@Liba bizottság: ha követed az árakat, akkor tudhatnad, hogy a járvány kezdete óta felfelé mentek az árak, nem is kicsit.

blaubner 2021.12.06. 17:01:27

@Rubasov et.: "..A hitel első főtörvénye: tartozás sosem inflálódik el, csak fel. Sokan benézik ezt. A törlesztő nem csak a tartozásból tevődik össze, van kezelési költség is, ahol nagyjából a csillagos ég a határ.
Van pár fixes ismerős. Na most ők már most többet fizetnek kezelési költség gyanánt mint magára a tartozásra...."

elég peches ismerőseid lehetnek, saját tapasztalatom szerint ez nem így van: pár éve 17 év után előtörlesztettem egy 20 éves futamidejű lakáshitelt. 6 milliót vettem fel annó, kb. 19 éve, 10 millióért vettem belőle egy belvárosi 45 nm-es lakást. a havi törlesztője kb. 50 ezer volt. amikor kiszálltam, kb. 2 éve, akkor a havi törlesztőm 42 ezer volt, és a lakás értéke min. 35 millió. valahogy nem érzem úgy, hogy rosszul döntöttem akkor :-)

eßemfaßom meg áll 2021.12.06. 19:07:47

feleség vs. kurvázás: melyik éri meg jobban?

#szájbergyerek# 2021.12.06. 19:44:36

A bérléssel az a baj, hogy melette kevésbé lehet megtakarítani.
A pénz elégetésének a legjobb módja pedig bérleményben lakni, amíg össze nem gyűlik az önerőre való.

Nancsibacsi 2021.12.06. 20:53:40

@indanick: A HO biztosan nem fog megszűnni, sőt valójában még az elején vagyunk a folyamatnak. Nem is a COVID, vagy újabb vírus miatt, hanem mert a HO egyszerűen működik és hatékony. A cégek lezártak már majdnem 2 COVIDos évet, azt látják hogy a termelékenység okés, a profit okés, és kisebb irodával a költség csökken. Miért hívnák vissza a dolgozókat? Az irodai munkavégzés ma már versenyhátrány mind költség, mind munkaerő felvétel szempontjából. Míg 2019-ben a 4:1 (4 nap iroda, 1 nap HO) már tök jónak számított, addig 1 éve a 3:2 már alap volt, és a 2:3 számított menőnek, most meg már a 2:3 alap, az 1:4 menő, a 0:5 meg álom kategória - a munkavállalók 95 százaléka részére. Aki ma 2 napnál többet be akarja hívni a kollégáit, az számolhat azzal hogy simán nem fog tudni új embereket felvenni, a fluktuációt sem tudja pótolni. Ellenben aki csak heti 1, vagy 0 nap irodai munkavégzést vár el, az fel tud venni akár 100-200 km távolságról is kollégákat. Pl. a mi cégünknél 1:4 van, és van aki Kecskemétről, van aki Miskolcról "jár be" Budapestre. Persze csak majd májusban, mert addig full HO.
Emiatt elköltöznek-e Budapestről az irodai dolgozók, akiknek itt ingatlanjuk van? Nem mindenki. Aki gyerekes, a gyerek sulija miatt - főleg ha az felsőoktatás, vagy elitebb középsuli - sokszor marad. De ahol pici a gyerek, vagy éppen nincsen, ők vettek meg mindent a Balaton környékén. Míg 1.5 éve még 35 millióért lehetett a Balaton Budapesthez közelebbi végén kapni egy szép emeletes családi házat, addig ma ha odamész az ingatlanoshoz 50 millióval, vissza se fog hívni, hanem mondja hogy tegyen hozzá még 10-et.
Viszont az teljesen biztos, hogy vidéki fiatalok nem fognak Budapesten lakást venni. Minek, mikor "otthon" felébe kerül, közel a szülők, tehát pl. ha lesz gyerek, lehet őket ugrasztani? A melóhely meg már távolról is elérhető.
Ez a kettő dolog azzal jár, hogy a Budapesti ingatlan jelenleg kb a legrosszabb, amibe Magyarországon befektethetsz. Már eleve nincs kereslet, és a kínálat meg a jelentős építkezések miatt tovább fog bővülni. AirBnB-nek lőttek, ahogy a turisztikának is. Én is gondolkoztam azon, hogy itt veszek lakást befektetésnek, de most már teljesen biztos vagyok benne, hogy nem fogok.

Nancsibacsi 2021.12.06. 20:55:54

@Andy73: Reálértéken nem nagyon emelkedtek - inkább csak a pénz romlott. Nézd meg egy új autó, meg egy lakás ára hány százalékot ment fel - az autóé többet úgy, hogy lehet hiányzik belőle a tablet, mert chip hiány van... Meg persze ha szétnézel vidéken, akkor azt fogod látni, hogy ott sokkal jobban felmentek az árak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.12.06. 21:13:52

@Rubasov et.: Ebben van igazság, de ha a sugalmazásodra a bankod megveszi az adott lakást, és te "visszabérled" tőle, akkor ott már nem lesz konkurencia senkivel, a bank nem kínálja fel a visszabérlés lehetőségét másnak is, veled párhuzamosan.És ez egy óriási dolog, az ember ezért vállalja be a feltételeket.Meg mert esetleg nincs más választása.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.12.06. 21:18:22

Ami még q nagy problémát okoz Magyarországon, az az, hogy nincsenek rendes bérlakáskiadó cégek, akikkel valós szerződéseket lehet kötni, akivel szemben lehet valami érdekvédelme a bérlőnek, még ha nem is sok.Nyugaton, északon megvannak ezek a piaci szereplők, nem a nyugdíjas Manyika nénitől kell feketén bérelni a lakást adott esetben, aki gondolkodás nélkül kib@$z a lakásból, ha mondjuk kell a hely az odaköltöző családtagjának.Magyarországon sosem kellett szerencsére lakást bérelnem, de amilyen sztorik vannak a neten, ha azoknak csak a harmada is igaz, már akkor is horror az egész.Külföldiában viszont vannak jól működő megoldások, biztos nem mindenhol, de én már tapasztaltam ilyet.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.12.06. 21:22:02

@tpiski: Mivel nem számolok? :D
Mondj egy pár ilyet, mondjuk hármat.

Wildhunt 2021.12.06. 21:45:25

@eßemfaßom meg áll: anyagilag a kurvázás. Összességében meg nem.

Andy73 2021.12.07. 00:31:12

@geegee: ha van eszed, akkor csak szerződéssel veszel ki lakást, amit el is olvasol, mielőtt alairod.

Real_Time 2021.12.07. 07:30:46

@murray: Akkor kb. a fiatalok többsége indulhat is :D Én azért vettem mert inkább fizetek kamatostul a banknak, miután az ingatlan egyszer majd tényleg saját lesz, minthogy fizessek valakinek aki sokszor csak megörököl valami jó környéken egy lakást, aztán se lakcímre bejelenteni, se adózni, se szerződést írni, se kicserélni valamit ha tönkrement valami a lakásban nem akar, csak a markát tarja minden hónapban. Majd ha olyan albérletpiaci, adózási, lakcímbejelentési szabályozások lesznek itt is mint németben vagy Ausztriában, majd akkor esetleg elgondolkodik az ember hogy melyik éri meg jobban, a hungarisztáni formában ez nem is kérdés: ha megvan a szükséges önerő (aminek a hiánya a legnagyobb akadály sokszor manapság), akkor nem is kérdés, venni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.12.07. 10:54:32

@Andy73: Jó, hát ez nyilván valóan alap dolog.
süti beállítások módosítása