Még több ötlet az okos pénzügyi döntésekért!

Hiteles Közösség

Hiteles Közösség

4 kérdés, amit tegyél fel magadnak, ha személyi kölcsönre pályázol

2021. december 03. - KissNikolett

pexels-mikhail-nilov-8297044.jpg

A személyi kölcsönökben az a nagyszerű, hogy bármilyen célra felhasználhatod a hitelösszeget. Felújítanál vagy berendeznéd új otthonodat? A személyi kölcsönnel könnyedén megvalósíthatod terveidet. Egyéb terméknél -, mint jelzáloghitel és autólízing -, kötelező tárgyi fedezetet bevonni, ami egyfajta korlátozást is jelent a tulajdonjog megszerzésénél.

De ha személyi kölcsönt veszel fel, fontos megbizonyosodnod arról, hogy ez lesz a megfelelő konstrukció, és a legjobb üzlet számodra. Íme néhány alapvető kérdés, amelyekre meg kell keresned a választ személyi hitel felvétele előtt.

  1. Valójában mekkora kölcsönösszegre van szükséged? 

Ha jó a hitelminősítésed, akkor nagy valószínűséggel jogosult leszel arra az összegre, amire szükséged van – vagy akár még annál többre is. De fontos meghatároznod a konkrét célodat, hogy ne ess bele a túlvállalás csapdájába, és egyszer csak arra ébredj, nincs miből finanszíroznod a törlesztőrészletet. Soha nem tudhatod, mikor változik meg a bevételed vagy hogyan fog a jövőben emelkedni háztartásod költsége. Tehát minél kevesebb pénzzel tartozol a banknak, annál könnyebben gazdálkodhatsz saját költségvetéseddel. 

Ráadásul, ha személyi kölcsönt veszel fel, a teljes hitelösszeget fix kamaton kell törlesztened. Minél kisebb a megigényelt hitel, annál kevesebbet fogsz kamatra költeni. 

  1. Mekkora kamattal igényelhetsz személyi kölcsönt?

Minél jobb a hitelképességed a személyi kölcsön igénylésekor, annál nagyobb az esélyed arra, hogy versenyképesebb kamatot kapj a banktól. Másrészt, ha a hitelminősítéseden még javítani kell, akkor számíts arra, hogy magasabb törlesztőrészletet kell majd fizetned. 

Ennek ellenére minden bank végül saját kedvezményei alapján állapítja meg a személyi kölcsönök árazását. Nem mindig az számít, hogy mennyire vagy hitelezhető, finanszírozókként eltérő feltételekkel találkozhatsz, ezért megéri egy tanácsadóval átbeszélni hol, milyen kamattal kaphatsz személyi hitelt. 

  1. Milyen díjai vannak a személyi kölcsön végtörlesztésének?

Ha valaha volt már jelzáloghiteled, akkor valószínűleg találkoztál már a végtörlesztés költségeivel, amelyek a lakáshitel teljes kifizetésért felszámított különféle díjat jelenti. A személyi kölcsönök is zárási költségekkel járnak, és ezek bankonként változhatnak. A hitelszerződés aláírása előtt fontos tudni, hogy milyen díjakat kell majd később megfizetned. 

  1. Van más lehetőséged megszerezni a pénzt?

Ha nehéz helyzetben vagy, és gyorsan pénzre van szükséged, a személyi kölcsön kitűnő választás. De mielőtt elköteleznéd magad a hitel mellett, érdemes megnézned, van-e más megoldás pénzügyi problémád megoldására. 

Ha van pénzed valamilyen megtakarítási formában, akkor érdemes azzal is kalkulálni, főleg, ha olyan nem tervezett kiadással szembesülsz, amelyet nem tudsz halogatni, mint például egy nagyobb lakás- vagy autójavítás. Ellenkező esetben, ha úgy gondolod, hogy csak rövid távon van szükséged a kölcsönre, akkor lehet szó egy kamatmentesen visszafizetett hitelkártyáról is. Ez az út azonban hordoz magában némi kockázatot – nevezetesen, hogy elfelejtkezel visszafizetni a felhasznált összeget a kamatmentes időszakon belül.

A személyi kölcsön nagyszerű eszköz és hatékony mentőöv arra az esetre, ha azonnali pénzre van szükséged. Csak feltétlenül fuss végig ezeken a kulcsfontosságú kérdéseken, mielőtt meghozod a végleges döntésed.

A bejegyzés trackback címe:

https://kissnikolett.blog.hu/api/trackback/id/tr716773052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása