Még több ötlet az okos pénzügyi döntésekért!

Hiteles Közösség

Hiteles Közösség

Hogyan válassz életbiztosítást hiteled mellé élethelyzeted alapján?

2021. november 28. - KissNikolett

A különböző életbiztosítási típusok közül a legjobb megtalálása sok személyes tényezőtől függ, kezdve onnan, hogy most pontosan hol tartasz az életben. A legmegfizethetőbb lehetőség a kockázati életbiztosítás, ahol megválaszthatod a szerződés hosszát és alacsonyabb díjat is fizethetsz. Ha azonban már családod van, érdemes megfontolni egy komolyabb, befektetési egységekhez kötött életbiztosítást.

pexels-pixabay-268941.jpg

Lehet, hogy az életbiztosítás nem a legizgalmasabb befektetés, viszont amin érdemes elgondolkodnod, hogy ennek ellenére mégis számos kiváló előny is van.

Hosszú távon egy jó életbiztosítás anyagi biztonságot nyújt családodnak, főleg akkor, ha már nem tudsz róluk gondoskodni. Rövid távon pedig biztonságban érezheted magad a hétköznapokban is.  Egy életbiztosítás megkötését fontos mérlegelés előzi meg, ezért érdemes némi kutatást végezned, hogy megtaláld a legjobbat.

Az életbiztosítások két legelterjedtebb fajtája a kockázati életbiztosítás és a befektetési egységekhez kötött életbiztosítás, amelyek több lényeges pontban különböznek egymástól.

Kockázati életbiztosítás

A kockázati életbiztosítás általában a megfizethetőbb forma a kettő közül. Tipikusan ez az az életbiztosítás, ahol a családod hozzájut egy bizonyos összeghez, ha veled megtörténik a legrosszabb. Ezt a pénzt olyan kiadások fedezésére használhatják fel, mint a temetési költségek vagy a fennálló tartozások kifizetése.

A hátránya, hogy a lejáratkor egy fillért sem fogsz látni ebből a befizetett díjból. Egy másik szempont, amit figyelembe kell venned, hogy a kockázati biztosítások költsége az életkor előre haladtával növekszik – így idősebb korban már nem feltétlen éri meg ezt a típust igénybe venni, hiszen a díja már vetekedhet egy megtakarítással kombinált termékkel. És, ha már itt tartunk...

Befektetési egységekhez kötött életbiztosítás

A befektetési egységekhez kötött életbiztosítás a második leggyakoribb gyakori típus a biztosítások piacán.

A befektetési egységekhez kötött életbiztosítás bizonyos esetekben egész életére nyújt fedezetet egy meghatározott futamidő helyett. Ez az egyik oka annak, hogy ez a termék sokkal drágább adott esetben, mint egy kockázati életbiztosítás. De ennek a magasabb díjnak további előnye is van: megtakarítási értéket hoznak létre az ügyfelek életében, amit vissza is lehet vásárolhatsz, ha szükséged van rá.

Most, hogy meghatároztuk a két leggyakoribb életbiztosítási típust, vessünk egy pillantást arra, hogy élethelyzetedet tekintve melyik a  legjobb választás.

  • Fiatal vagy és egyedülálló. Akkor miért van szükséged életbiztosításra?

Egyedülálló felnőttként, ha még csak most szerzed meg az első bevételeidet, egy életbiztosítás megkötése ellentmondásosnak tűnhet. Végül is ki lesz jogosult majd a haláleseti szolgáltatásra? A macskád?

Egyes pénzügyi szakértők azzal érvelnek, hogy nincs értelme életbiztosítást kötni, amikor fiatal vagy, mert akkor még nincs kit támogatnod vele. Bár ez még akár jogos felvetés is lehet, mégis nem lehet figyelmen kívül hagyni néhány fontos tényt.

Még ha a leendő haláleseti kedvezményezetted most még nem is támaszkodik rá pénzügyileg, attól függetlenül ez a személy felhasználhatja például a pénzt a temetési költségek fedezésére, ami manapság valójában egy igen nagy anyagi teher. És nem csak ezt kell szem előtt tartanod.

Tegyük fel, hogy diákhitelt vettél fel. Elképzelhető, hogy elhalálozás esetén nem feltétlen lesz a szüleidnek annyi pénze, hogy kifizessék. Ezért érdemes megfontolnod egy olyan kockázati életbiztosítás megkötését, ami fedezi a kölcsön költségeit, hogy a családod a történtek ellenére se ragadjon bele az adósságba, miközben gyászukkal kell megküzdeniük.

Végső soron ez egy személyes döntés, amit egyedül csak te hozhatsz meg, de bizonyos szempontokat mindenképpen figyelembe kell venned a végleges döntésed előtt, például, hogy melyik életbiztosítási típus lesz neked megfelelő. És ahelyett, hogy a macskádra hagynál mindent, érdemes kedvezményezettként megnevezned – szülőt, testvért, vagy bárki mást, aki vállalná a temetési költségeit vagy bármilyen más anyagi felelősséget helyetted.

  • Fiatal házasok számára: befektetési egységekhez kötött életbiztosítást

Ha szeretnél gondoskodni a családodról, akkor itt már érdemes a jövőtökbe is befektetni, ezért jó választás lehet egy befektetési egységekhez kötött életbiztosítás.

Mint már említettem, a befektetési egységekhez kötött életbiztosításnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Jellemzően drágább, mint a kockázati életbiztosítás, mert a termék a haláleseti szolgáltatáson kívül, idővel megtakarítást is halmoz fel, ez pedig hasznos lehet, ha a család gyarapodik.

És ahogy a neve is sugallja, befektetési egységekhez kötött életbiztosítás akár egész életen át veled maradhat, vagy legalább addig, amíg vissza nem vásárlod. Így a biztosítás már a megkötés korai éveiben is biztonságot nyújt családodnak.

Ez az egyik legjobb megoldás gyermeked jövőjének megalapozásához.

Újdonsült szülőként érdemes befektetési egységekhez kötött életbiztosítást kötnöd, amelyet gyermeked jövőjére költhetsz később, például amikor az egyetemre készül vagy szeretné megvásárolni első otthonát.

  • Legjobb idősebbek számára: kockázati életbiztosítás

Ha gyermekeid már régen elhagyták a családi fészket, előfordul, hogy nem érzed szükségét egy drágább életbiztosításnak. De még mindig érdemes megfontolnod egy kisebb összegű termék megkötését, ami segíti majd a családodat a temetési költségek kifizetésében.

Ha attól tartasz, hogy idősebb korod vagy rosszabb egészségi állapotod miatt nem köthetsz életbiztosítást, akkor jó, ha tudod, hogy ilyenkor is van olyan opció, amihez nem szükséges orvosi vizsgálatra menned. Mi a hátránya? Előfordulhat, hogy magasabb díjat számítanak fel erre.

Hogyan válaszd ki a legjobb életbiztosítást az egyes élethelyzetednek megfelelően?

Azzal kezdtem, hogy megnéztük, az embereknek milyen speciális igényeik lehetnek életük különböző szakaszaiban.

Ha egyedülálló felnőtt vagy, akkor lehet, hogy kevésbé lesz szükséged egy csúcskategóriás életbiztosításra, magas díjakkal és magas kifizetéssel. Ezzel szemben, ha kisgyermekeid vannak, érdemes olyan stratégiát alkalmaznod, amely nyitva tartja az ajtót a jövőjük előtt.

Valószínűleg nem tudod figyelembe venni az összes tényezőt, amely a döntésed befolyásolja, de megpróbálhatod kiemelni azokat az életbiztosítási előnyöket, amelyek általában passzolnak az elvárásaidhoz ezekben a jelentős életszakaszokban.

Hogyan hozhatod ki a legtöbbet egy életbiztosításból?

Tudom, hogy az életbiztosítás nem mindenki számára megfelelő választás

Ami a legfontosabb a biztosítás megkötésekor, az az, hogy olyan stratégiai tervet találjunk ki, amelytől hosszú távon pénzügyi biztonságban érzed magad!

A bejegyzés trackback címe:

https://kissnikolett.blog.hu/api/trackback/id/tr816767332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evilwolf 2021.11.28. 17:53:36

Milyen sokan akarnak itt biztosítást meg befektetést sózni a zemberekre. :DD

KissNikolett 2021.11.28. 19:37:24

@evilwolf: Köszi a hozzászólást! Úgy gondolom pénzügyei mindenkinek vannak, és azokat mindenki kezeli kevésbé vagy nagyon tudatosan. A cikk gondolatébresztőnek készült, mint ahogy le is írtam, teljes mértékben egyéni döntés, ki miként bánik a saját tőkéjével. Ha valakinek nem releváns ez a téma, nyilván nem ő lesz a legnagyobb rajongóm. Viszont szerencsére még mindig sokan érdeklődnek különboző pénzügyi megoldások iránt, legyen szó hitelről, biztosításról vagy pályázati lehetőségről. Ez a blog főként nekik szól :)
süti beállítások módosítása